Spletne strani OMV
Zapri

Na kaj biti pozorni, ko vozila dlje časa ne uporabljamo

V času ukrepov ob izbruhu epidemije koronavirusa, ko smo priča tako rekoč ustavitvi javnega življenja, je marsikatero vozilo obstalo na mestu in daljši čas ni bilo v uporabi. Naši jekleni konjički so bili ustvarjeni za vožnjo, zato daljša neuporaba vozila v času omejitev gibanja lahko pusti posledice.

Da bi vaše vozilo ohranili v dobri kondiciji, predvsem pa zagotovili njegovo varno uporabo tudi v prihodnosti, smo za vas pripravili nekaj nasvetov in ključnih področij:

  • Vzdrževanje akumulatorja

Čeprav vozila ne uporabljamo v njem potekajo nekateri procesi. Ti so porabniki električne energije tudi, ko je vozilo v stanju pripravljenosti – eden takšnih je zagotovo varnostni sistem. Zato je ob daljšem obstanku vozila na mestu, ki ga morda štejemo celo v več tednih, to primeren trenutek, da preverite napetost v akumulatorju in ga po potrebi čez noč napolnite.

  • Vzdrževanje zavor

Po daljšem nedelovanju lahko v prvih minutah vožnje pričakujete nekoliko zmanjšano učinkovitost zavor, kar lahko spremlja dodaten hrup. Daljša neuporaba vozila lahko namreč privede do korozije zavornih kolutov. V primeru, da je vozilo stalo z zategnjeno ročno zavoro, se lahko pripeti, da se ta zaradi korozije zagozdi oziroma, da se zavorni koluti sprimejo z zavornimi oblogami. Če vam ob splošnem speljevanju ni uspelo razkleniti zavor, boste za odpravo napake potrebovali pomoč avtomehanika. Nevšečnosti se lahko izognete tudi tako, da v večdnevnih razmakih redno premaknete svoje vozilo za vsaj nekaj metrov.

  • Pnevmatike

S premikom vozila za vsaj nekaj metrov boste preprečili tudi, da bi se pnevmatike na vašem vozilu posedle. Priporočamo, da preverite tlak v pnevmatikah, saj s prenizkim tlakom občutno zmanjšate vodljivost in posledično tudi varnost vozila ter obenem povečate porabo goriva in si s tem nakopljete večje stroške.

  • Preverite motorne tekočine in žarnice

Ponovno uporabo vozila po daljšem času lahko izkoristite tudi za splošen pregled stanja. Preverite, ali imate v motorju vašega vozila dovoljšno količino olja, hladilne in zavorne tekočine. Po potrebi dolijte čistilo za vetrobransko steklo. Preverite tudi delovanje vseh žarnic.

  • Registracija in tehnični pregled

V izrednih razmerah, ko so dnevi nekoliko drugačni, se nam lahko hitro zgodi, da pozabimo registracijo in zavarovanje vozila. Čeprav so pristojne institucije na tem področju sprejele nekatere ukrepe in podaljšale čas za opravljanje tehničnih pregledov in registracijo vozil ter celo veljavnost vozniškega dovoljenja, moramo biti pozorni, da naše vozilo ustreza vsem varnostnim in zakonskim zahtevam za varno udeležbo v cestnem prometu. Vlada je namreč z 20. aprilom 2020 sicer umaknila prepoved izvajanja tehničnih pregledov, kljub temu pa podaljšuje veljavnost prometnih in vozniških dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, do 19. junija 2020.

V OMV Slovenija smo tudi v času epidemije tukaj za vas. Naši avtocestni bencinski servisi so odprti 24/7, pri nekaterih ostalih pa smo delno prilagodili delovni čas. Vse informacije so na voljo TUKAJ.

Iskalnik bencinskih servisov

Iskalnik motornih olj