Spletne strani OMV
Zapri
img_miti_intro

Miti in resnice o gorivih

Vozniki verjamemo v marsikaj, kar pa z resnico o gorivih, porabi in vožnji nima veliko skupnega. Zato preverjamo, katera prepričanja o gorivih in vožnji so utemeljena na dejstvih in katera so le mit. Poglejte si naslednje mite in resnice o gorivih.

 

Drži ali ne drži? 

DRŽI

Na večini bencinskih servisov uporaba mobilnih telefonov na točilnih mestih ni dovoljena, in sicer zaradi možnosti eksplozije vnetljivih bencinskih hlapov, toda ne zaradi telefoniranja, temveč zaradi baterije, ki bi se ob padcu telefona na tla lahko snela z nosilca. V tistem trenutku namreč lahko nastane drobna iskra, ki bi (teoretično) lahko vnela vnetljive hlape.

DRŽI

Voznik mora poskrbeti za dovolj goriva v rezervoarju, da lahko prevozi želeno razdaljo (ali vsaj varno pride do bencinskega servisa), tudi na avtocesti. Če zmanjka goriva in ste prisiljeni ustaviti, kjer to ni dovoljeno, sploh na avtocesti, se to šteje za ustavljanje na mestu, na katerem sta ustavljanje in parkiranje prepovedana. Zagrožena kazen za to je najmanj 40 evrov. Seveda je tu še element varnosti, in to ne le za ustavljeni avtomobil, ampak tudi za potnike. Ne pozabite tudi, da na avtocesti ne smete pešačiti do najbližjega servisa po gorivo in s kantico nazaj. V tem primeru vam ostane le še to, da po telefonu pokličete pomoč na cesti.


DRŽI

Vsak avtomobil ima predpisan in priporočen tlak v pnevmatikah (za vsako homologirano dimenzijo pnevmatike), ki ga je treba upoštevati. Prenizek tlak povečuje kotalni upor, s tem pa tudi porabo. Seveda pa pomeni tudi večjo obrabo pnevmatik ter slabšo vodljivost in odzivnost na ukaze z volana. Za 20 odstotkov prenizek tlak v pnevmatikah pomeni okoli 3 odstotke večjo porabo, za 0,6 bara prenizek tlak lahko poveča obrabo do 50 odstotkov, pri 20 odstotkov nižjem tlaku pa boste s takšno pnevmatiko prevozili le še 75 odstotkov pričakovanih kilometrov.

img_miti_1

NE DRŽI

Rezervoar z gorivom eksplodira le v filmih. Vsak rezervoar je narejen tako, da eksplozija ni mogoča, je pa seveda res, da gorivo lahko izteče in tudi zagori.

DRŽI

MaxxMotion 100plus* je gorivo, s katerim motor zaradi višjega oktanskega števila dosega boljše zmogljivosti, kar je posebej pomembno pri delovanju pri večjih kompresijskih stopnjah, pri katerih deluje večina sodobnih motorjev. Unikatna sestava goriva omogoča, da je zgorevanje učinkovitejše, zato je poraba goriva manjša. Poleg tega imata obe gorivi paket premium aditivov, ki zagotavljao boljše in čistejše delovanje motorja.

DRŽI

MaxxMotion Diesel* je namreč najsodobnejše in najboljše dizelsko gorivo v Sloveniji. Zaradi višjega cetanskega števila in edinstvene recepture zagotavlja učinkovitejše in enakomernejše zgorevanje, hkrati pa podaljšuje življenjsko dobo motorja, saj ga ščiti in varuje ter hkrati čisti (predvsem občutljive injektorje). S tem omogoča nižjo raven škodljivih emisij. MaxxMotion Diesel* obenem omogoča zanesljiv zagon in delovanje dizelskega motorja tudi pri nizkih temperaturah.

DRŽI

Voznik mora najprej plačati gorivo pri blagajni, šele potem lahko premakne avtomobil. Gre za varnostno določilo, ki pa ima tudi povsem praktično komponento: tudi če avtomobil premaknete, bo nesrečnik za vami, ki se mu morda celo zelo mudi, lahko začel točiti gorivo, šele ko bo vaš račun poravnan.

DRŽI

Strešni kovček je tujek na dobro izdelani aerodinamični liniji avtomobila. Večji ko je zračni upor, več energije potrebuje avtomobil za premikanje skozi zračno maso. To celo še bolj velja za strešne prtljažnike z nameščenimi kolesi, ki še bolj zavirajo avtomobil in dvigujejo porabo. Če dobro (aerodinamično) oblikovan strešni kovček poveča porabo za okoli 5 odstotkov, lahko strešni nosilec z dvema kolesoma pri večji hitrosti dvigne porabo za od 30 pa celo do 50 odstotkov. Za koliko, je odvisno od številnih dejavnikov, predvsem od hitrosti, tipa avtomobila, koles …

DRŽI

Voznik lahko pričakuje, da so vsa goriva na bencinskih servisih skladna z zakonskimi standardi, kar pa ne pomeni, da so vsa enaka. Na trgu so danes na voljo tudi posebna, kvalitetnejša visokozmogljiva goriva, kot je na primer bencinsko gorivo OMV MaxxMotion 100plus* ali dizelsko gorivo OMV MaxxMotion Diesel*. Ta imajo dodane še različne pakete kakovostnih dodatkov (aditivov), ki skrbijo za preprečevanje korozije, čiščenje notranjih obremenjenih delov motorja, boljše pospeševanje, več moči in lažji zagon motorja. Skratka, motor deluje učinkoviteje, čisteje, dalj časa in seveda varčneje. 

img_miti_3

NE DRŽI

Če je to za dizelske (zaradi mazanja črpalke) in bencinske motorje (zaradi nečistoč, rje in druge umazanije) v starejših modelih avtomobilov veljalo pred mnogimi leti, je danes drugače. Črpalko in motor ščitijo filtri za gorivo ter ustrezneje izdelani rezervoarji, ki so praviloma iz umetnih (plastičnih) mas, te pa ne rjavijo.

NE DRŽI

Teoretično je sicer res, da se zaradi vročine lahko spreminja volumen goriva, toda na bencinskih servisih je gorivo varno spravljeno v globokih podzemnih rezervoarjih, v katerih je temperatura od 5 do 10 stopinj Celzija. Tako je poleti ogretih le prvih nekaj litrov goriva v cevi, potem pa se temperatura hitro zniža. Velja seveda tudi obratno.

Raztezanje goriva je sicer fizikalno dejstvo, a je opazno le v avtomobilu, ki nima temperaturne izolacije, kot jo imajo podzemni rezervoarji. Bencinsko in dizelsko gorivo se tam raztezata za največ 2 odstotka, če se njuna temperatura dvigne nad 30 stopinj Celzija. Zato goriva nikar ne točite do roba, saj ga lahko nekaj po oddušku v rezervoarju steče po karoseriji (in v najboljšem primeru poškoduje lak), v najslabšem pa pride celo do požara.

NE DRŽI

Ko je v rezervoarju le še nekaj litrov goriva, vas avtomobil na to opozori na več načinov, pri modelih s potovalnim računalnikom pa ob opozorilu sistem pokaže še predviden doseg (ob enaki porabi). Ko izgine tudi ta številka, je skrajni čas za iskanje bencinskega servisa, seveda ob čim manjši porabi (čeprav je goriva še za nekaj deset kilometrov). Umirite torej vožnjo, zmanjšajte hitrost, vozite s čim manjšim številom vrtljajev, izkoriščajte inercijo, vendar z načinom vožnje ne ogrožajte drugih.

Sama vožnja z minimalno količino goriva pa za motor ni škodljiva, saj črpalka za gorivo ne bo pobrala tistih nekaj nečistoč, ki so se z leti morda nabrale na dnu rezervoarja. Sicer pa mora gorivo – tako dizelsko kot bencinsko – že pred črpalko skozi poseben filter, nato pa skozi še finejši filter, šele potem pride v motor. Sodobni filtri zmorejo skoraj popolnoma očistiti gorivo (do nekaj mikronov velikih delcev), pri dizelskem gorivu pa je treba izločiti tudi vodo (vsebuje je lahko do en miligram na kilogram), ki lahko poškoduje sistem vbrizga zaradi slabših mazalnih sposobnosti dizelskega goriva. Nekolikšno tveganje predstavlja le dolgo vrtenje črpalke za gorivo v prazno. Gorivo namreč tudi hladi črpalko, pri dizlu jo tudi maže. Vsekakor pa je vožnja “na hlape” nepotreben stres za voznika in potnike.

NE DRŽI

Sodobna klimatska naprava pametno obremenjujejo kompresor, ki je glavni porabnik energije, zato je zaradi nje poraba lahko le minimalno večja, še posebej, če klimatsko napravo in predvsem temperaturo smiselno upravlja voznik. Vklopljena klimatska naprava sicer poveča porabo za kakšnih 10 odstotkov ali celo manj, odvisno od hitrosti in načina vožnje.

In če klimatsko napravo izklopite in odprete okna? Odprta okna povečajo zračni upor, sploh pri večjih hitrostih, to pa posledično dvigne porabo ter povzroči moteč prepih in hrup v vozilu.

Za najugodnejšo porabo priporočamo naslednjo kombinacijo: pri speljevanju odprite okna, prezračite avtomobil in šele z naraščanjem hitrosti vključite klimatsko napravo. Ne pozabite, da klimatska naprava ne bo le ohladila notranjosti kabine, ampak bo tudi osušila zrak v njej, saj je občutek pri enaki temperaturi in bolj suhem zraku prijetnejši.

DELNO DRŽI

Izkoriščanje inercije in naklona za vzdrževanje hitrosti sodita k predvidevanju poteka prometa in ekonomični vožnji (ravno tako kot defenzivna vožnja, prestavljanje v višjo prestavo pri najmanjšem možnem številu vrtljajev motorja, čim enakomernejša vožnja, pravilen pritisk v pnevmatikah). Vožnja navzdol v prostem teku sicer zaradi manj trenja v prenosih res pomeni minimalen prihranek goriva, a hkrati prinaša tudi večje varnostno tveganje, če bi bilo treba naglo odreagirati.

img_miti_2

DRŽI

Leta 1979, v času nekdanje Jugoslavije, varčevalnih ukrepov in pomanjkanja goriva, je bila vožnja (in s tem tudi točenje goriva) dovoljena samo ob parnih oziroma neparnih dneh, odvisno od registrske številke vozila. Ko tudi to ni bilo dovolj, pa so leta 1982 porabo goriva omejevali z boni (40 litrov na mesec za osebni avto).

DRŽI

Tudi če vaš avtomobil za polno zmogljivost potrebuje gorivo z višjim oktanskim številom (več kot 95), lahko po potrebi, če 100-oktanskega goriva morda ni na voljo, točite gorivo z nižjo oktansko vrednostjo. Motor ga bo prepoznal po signalih tipala klenkanja (in lambda sonde v izpuhu) ter ustrezno prilagodil lastnosti delovanja oziroma čas vžiga. Pri nižjem oktanskem številu, kot ga priporoča proizvajalec vozila, bodo zmogljivosti zato morda res nekoliko slabše, toda motor bo vsekakor deloval.

DRŽI

Za dizelsko gorivo oziroma plinsko olje velja enako kot za motorne bencine: običajno dizelsko gorivo je dovolj visoke kakovosti tudi za zahtevne motorje. Toda tisto premijsko, to je z višjim cetanskim številom, bo olajšalo delo motorju, tako da bo (samo)vžig hitrejši in enakomernejši, s pomočjo dodatkov pa bo motor (predvsem injektorje) tudi čistilo in zagotavljalo čistejši izpuh.

NE DRŽI

Vsak voznik bi namreč moral natančno vedeti, kakšno gorivo potrebuje njegov avtomobil – in takšno tudi izbrati. Tako morajo imeti vsi motorni bencini še oznako E5 (v krogcu) ali E10 glede na količino dodanega etanola (v odstotkih). Večina avtomobilov sicer brez težav deluje z E5 (sicer pa ta podatek najdete na pokrovčku rezervoarja za gorivo in v navodilih za uporabo). Seveda pa so zraven navedene še komercialne oznake z vrednostjo oktanskega števila (95, 98, 100 …).

Pri dizelskem gorivu je ob cetanskem številu obvezno navajanje vsebnosti biodizla v kvadratu, v katerem je oznaka B7 ali B10, znova glede na količino dodanega biogoriva (B = biodizel). V Sloveniji pričakujte predvsem B7.

img_miti_1

DELNO DRŽI

Večina motorjev športnih modelov ima nadzorno in diagnostično elektroniko (tipala klenkanja, lambda sonda …), ki zazna bencin z višjim oktanskim številom (takega pogosto priporoča tudi proizvajalec) po delovanju motorja, ne pa neposredno z analizo kvalitete goriva. Lastnosti motorja oziroma vžig nato elektronika prilagodi kvalitetnejšemu gorivu. Hkrati pa na primer gorivo OMV MaxxMotion 100plus* zaradi svoje formule in paketa aditivov omogoča boljšo zmogljivost motorja znotraj najpogostejšega območja delovanja motorja med pospeševanjem.

POGOJNO DRŽI

Tlak v pnevmatikah je lahko na zgornji dovoljeni meji, kar nekoliko zmanjšuje kotalni upor in s tem porabo. Pnevmatika bi sicer brez težav prenesla tudi od 0,1 do 0,2 bara več, toda strokovnjaki tudi to minimalno povečanje odsvetujejo. Bistveno višji tlak od priporočenega pomeni nepravilno obrabo pnevmatik (predvsem sredinskega dela), celo do 50 odstotkov slabši oprijem, bistveno manjše udobje (potresavanje, slabša prilagodljivost na kratkih prečnih grbinah …), slabše obnašanje avtomobila v zavojih (manjša naležna ploskev), daljšo zavorno pot … Varnostno tveganje je skratka večje od prihranka.

NE DRŽI

Predvsem dizelsko gorivo je občutljivo na mraz, saj se pri nižjih temperaturah začnejo izločati parafinski kristali (vosek), gorivo se zgosti, vse to pa upočasnjuje pretok skozi filter za gorivo, ki se pri nizkih temperaturah lahko celo zamaši. Zato proizvajalci gorivu dodajajo posebne aditive, ki preprečujejo izločanje kristalov parafina, ali pa to zagotovijo že z osnovno formulo goriva, kot je to pri MaxxMotion Dieslu*. Pretočnost goriva je določena celo za štiri obdobja (vrednosti CFPP po standardu EN 590): zimsko (do minus 20 stopinj Celzija), letno (vsaj nič stopinj Celzija ) in dve vmesni (vsaj minus 10 stopinj Celzija).

V praksi lahko pretočnost postane kritična že prej, pri višjih temperaturah, zato je pri nizkih (ali napovedanih nizkih) temperaturah smiselno doliti dizelsko gorivo, ki je še posebej zanesljivo za uporabo pozimi, kot je na primer MaxxMotion Diesel*. Prednost goriva MaxxMotion Diesel* je tudi to, da vozniku zaradi posebne formule in aditivov, ki zagotavljajo dodatno zmogljivost pri nizkih temperaturah in so v gorivu dodani vse leto, ni potrebno skrbeti zaradi morebitnih nenadnih padcev temperatur.

NE DRŽI

Zelo težko bo natočiti gorivo, če je odprtina rezervoarja na desnem boku avtomobila, parkirate pa ob ročki, ki je na levi, torej na voznikovi strani. Cev boste morali vleči okoli avtomobila ali kar po njem, česar si nihče ne želi (v primeru višjega vozila, enoprostorca ali kombija pa to sploh ne bo šlo). Kje je odprtina rezervoarja, sicer pri večini vozil kaže indikator s puščico ob merilniku količine goriva. Zakaj je pri nekaterih odprtina na levi in pri drugih na desni, pa ni povsem trdne in enovite razlage. Večina evropskih vozil ima odprtino na desni, da sta izstop iz avtomobila in vstop vanj ob točenju goriva lažja, toda večina proizvajalcev priznava, da je končna odločitev o tem, kje bo odprtina, odvisna tudi od postavitve rezervoarja, cevi za dovod goriva, konstrukcije podvozja … Skratka, odprtina je na tisti strani, na kateri jo je najbolj smiselno (in cenovno ugodno) postaviti.

DRŽI

Ker imajo tako imenovana premijska ali visokooktanska (oziroma tista z višjim cetanskim številom) goriva poleg višjega oktanskega (ali cetanskega) števila tudi številne primesi (aditive), ki zagotavljajo enakomernejši vžig mešanice, boljše mazanje, manjše trenje, boljše čiščenje injektorjev, hlajenje batov (predvsem seveda pri bencinskih motorjih), bo motor v tem primeru porabil tudi manj goriva. Še vedno pa velja, da k manjši porabi največ pripomore voznik sam z načinom vožnje.

NE DRŽI

V to verjamejo le tisti, ki se jim ta nesreča še ni pripetila. In čeprav je to napako dandanes precej težje narediti kot nekoč, in sicer zaradi tehničnih prilagoditev (velikost odprtine za točenje goriva, premer cevi v ročki za dolivanje goriva), pa se še vedno dogaja, da vozniki v avtomobil z bencinskim motorjem natočijo dizelsko gorivo. Posebej rado se to pripeti takrat, ko človek redno menjava avtomobile (službena flota). Dizelsko gorivo v ottovem (bencinskem) motorju je nevarnejše od bencina v rezervoarju avtomobila z dizelskim motorjem (seveda pri manjših količinah), zato je bistveno, da motorja, če ste se napake pravočasno zavedeli, sploh ne zaženete niti tega ne poskušate. Če je le mogoče, niti ne odpirajte vrat, kajti že to lahko povzroči zagon črpalke za gorivo. Avtomobil mora do servisa z vlečno službo, sicer lahko pride do težjih poškodb črpalke, sistema za vbrizg goriva in celo glave motorja.

In bencin v dizelskem motorju? Tudi to je nevarno, saj bencin ne more mazati črpalk tako, kot jih zaradi svojih lastnosti lahko dizelsko gorivo.

NE DRŽI

Liter bencina pri 15 stopinjah Celzija tehta od 710 do 755 gramov, medtem ko liter dizelskega goriva pri enaki temperaturi tehta približno 830 gramov.

DRŽI

Kakor koli že gledate na dizelski motor, še vedno drži, da je energijsko učinkovitejši od bencinskega. Pri njegovem delu oziroma zgorevanju goriva se že zaradi koncepta motorja več energije sprosti v mehansko delo, dizelsko gorivo pa je tudi energijsko gostejše od motornega bencina. Dizelsko gorivo vsebuje približno 15 odstotkov več energije na prostorninsko enoto (približno od 36,9 do 33,7 MJ/liter). Upoštevajoč razliko v gostoti energije, je izkoristek dizelskega motorja približno 20 odstotkov boljši od bencinskega motorja, kar pa je odvisno tudi od tehničnih rešitev v motorju, kvalitete goriva itd.

DRŽI

Sistem za točenje goriva (ročka) ima vgrajeno varovalo, ki prekine dovod goriva, ko je rezervoar poln. Je pa seveda tehnično mogoče v rezervoar doliti več goriva, kot to navaja proizvajalec. Kako je to mogoče? Vsa skrivnost je v sistemu odzračevanja rezervoarja, ki preprečuje uparjenemu gorivu izhod na plano. Odzračevalni ventil v sistemu omogoča, da zrak, ki ga gorivo izpodriva med dolivanjem, uhaja iz rezervoarja. Ko pa je tlak prevelik, se med točenjem goriva ventil zapre in tako prepreči polnjenje do vrha, saj zgornji del posode zapolnjuje ujet zrak. V rezervoarju namreč mora ostati prostor, namenjen raztezanju goriva. Ta tlačni (odzračevalni) ventil pa je mogoče tudi pomotoma (ali namenoma) odpreti s točilno ročko, s tem sprostiti prostor, namenjen morebitnemu raztezanju goriva, in vanj doliti tudi do 10 odstotkov več goriva. Tudi res počasno in previdno polnjenje omogoča, da zrak med polnjenjem počasi uhaja iz rezervoarja in tlačni ventil se zapre kasneje.

NE DRŽI

Motorji današnjih starodobnikov so bili umerjeni precej drugače kot sodobni motorji, pa tudi premijskih visokooktanskih goriv nekoč ni bilo na voljo v prosti prodaji. Proti osovraženemu klenkanju oziroma nenadzorovanemu vžigu mešanice ob stiskanju le-te v zgorevalnem prostoru so se borili z drugimi primesmi (kot je denimo zdaj prepovedan svinčev tetraetil). Kljub temu pa velja – starodobnikom uporaba premium goriva v nobenem primeru ne more škoditi, nasprotno - takšno gorivo motorju celo izrazito koristi. To velja zlasti pri tistih modelih, ki so v svojem času sodili med zmogljivejše, torej so imeli močnejše motorje. Znano je namreč, da je bilo te motorje težko nastaviti, zato je bilo tveganje za klenkanje večje. Sodobno gorivo s 100 oktani je ravno zaradi višjega oktanskega števila, ki dovoljuje večjo kompresijo brez tveganja nenadzorovanega vžiga mešanice, varnejše in predvžig motorja ne rabi biti več tako natančno nastavljen. Samovžig mešanice goriva in zraka v nepravilnem trenutku lahko namreč povzroči večjo mehansko in toplotno obremenitev ročičnega mehanizma motorja. To lahko vodi v skrajnem primeru tudi do poškodb mehanskih (notranjih) delov motorja. Sodobna goriva s paketom aditivov pa učinkovito skrbijo tudi za čistejše in učinkovitejše delovanje, zaščito motorja ter daljšo življenjsko dobo motorja.

DRŽI

Oznaka E10 pri gorivu pomeni, da bencin vsebuje do 10 % volumskega deleža bioetanola po standardu SIST EN 228.

DRŽI

Vsa podjetja, ki prodajajo goriva v maloprodaji, so zavezana, da vsebnost biogoriv označujejo na točilnih mestih. Tako so goriva, ki vsebujejo več kot 5% etanola, označena  v skladu z veljavno zakonodajo na lahko razumljiv način: Oznake »E10« ali »E10-bencin« so nameščene na točilnih agregatih in na samih točilnih ročkah.

NE DRŽI

V navodilih za uporabo vozila je navedeno, katero gorivo je za vozilo primerno. Za dodatna vprašanja se obrnite na prodajalce avtomobilov, kjer boste prejeli podrobnejše informacije.

*Prednosti se lahko razlikujejo glede na vozilo, način vožnje in tehnično stanje motorja ter se nanašajo na primerljivo gorivo, ki izpolnjuje minimalne lokalne zahteve (po standardu EN 228 v primeru bencinskega goriva in po standardu EN 590 v primeru dizelskega goriva).

Iskalnik motornih olj