Domov Kontakt
Spletne strani OMV
Spletne strani OMV
Spletne strani OMV
OMV www.omv.com/en Avstrija www.omv.at/de-at Bolgarija www.omv.bg/bg-bg Češka www.omv.cz/cs-cz Nemčija www.omv.de/de-de Madžarska www.omv.hu/hu-hu Norveška www.omv.no/no-no Nova Zelandija www.omv.nz/en-nz Romunija www.omv.ro/ro-ro Srbija www.omv.co.rs/sr-rs Rusija www.omv.ru/ru-ru Slovaška www.omv.sk/sk-sk Tunizija www.omv.tn/ar-tn Turčiji www.omv.com.tr United Arab Emirates www.omv.ae/en-ae
Spletne strani OMV Gas
OMV Gas www.omv-gas.com Avstrija www.omv-gas.at Nemčija www.omv-gas.de Madžarska www.omv-gas.hu Nizozemska www.omv-gas.nl
Spletne strani Borealis
Skupina Borealis www.borealisgroup.com
Zapri

Pripravite svoje vozilo na zimo

Zima se na slovenskih cestah uradno začne 15. novembra in traja do 15. marca. V tem času je namreč obvezna uporaba zimske opreme (ampak pozor, zakon še pravi, da mora avtomobil imeti zimsko opremo tudi izven tega časa, če so razmere na cestah zimske oziroma ko se sneg oprijema cestišča). A odgovoren voznik bo svoje vozilo na zimske razmere pripravil že prej, da ga ne prva zmrzal ne poledenele ceste ne bodo presenetile.

 • Zimska oprema je po zakonu komplet zimskih pnevmatik z oznako M+S ali letne pnevmatike in snežne verige. Priporočamo kvalitetne zimske pnevmatike in verige v prtljažniku za izredne razmere.
 • Zimske pnevmatike imajo opazno globlji profil in posebne lamele, ki se kot nekakšni zobci zagrizejo v snežno podlago za boljši oprijem, narejene pa so iz gumene zmesi, namenjene nizkim temperaturam. Gumena zmes letnih pnevmatik pri nizkih temperaturah otrdi, oprijem in vodljivost se zato poslabšata.
 • Zakonodaja zapoveduje, da morajo zimske pnevmatike imeti profil, ki je globok najmanj 3 milimetre, a priporočamo, da ga ob menjavi ni manj kot 4 milimetre, saj je pri predpisani vrednosti pnevmatika izrabljena skoraj 80-odstotno. V nasprotnem primeru ste lahko prepričani, da bo profil ob koncu ali celo sredi zimske sezone še plitkejši, s tem pa pnevmatike ne bodo samo pod zakonsko mejo, ampak tudi nevarne.
 • Redno preverjajte profil zimskih pnevmatik.
 • Redno preverjajte pritisk v pnevmatikah. Že 0,3 bara manj pritiska od predpisanega lahko pomeni za 6 odstotkov večji kotalni upor, večjo obrabo in slabšo varnost.

 • Med najpogostejšimi vzroki za okvare avtomobilov v zimskem obdobju so težave z akumulatorjem, še posebej seveda pri starejših vozilih in tistih, s katerimi se vozite le na krajših razdaljah.
 • Najprej preverite raven elektrolitske tekočine v celicah. Ta mora segati od 5 do 10 milimetrov nad plošče akumulatorja. Če je tekočine premalo, je treba doliti destilirano vodo.
 • Zmogljivost akumulatorja preizkusite tako, da v temi in pri izklopljenem motorju za nekaj minut prižgete dolge luči ter nato zaženete motor. Če bodo luči pri delujočem motorju svetile opazno svetleje, bo akumulator treba zamenjati.
 • Za vsak primer je pametno imeti s seboj tudi kable za zagon motorja.

 • Pozimi ni varne vožnje brez brezhibno delujočih luči.
 • Ko preverjate delovanje luči, preglejte še zalogo nadomestnih oziroma rezervnih žarnic in jo dopolnite, če je treba.
 • Ne bo odveč preveriti, če žarnico sploh lahko menjate sami. Sicer o tem povprašajte v pooblaščenem servisu.
 • Ne pozabite, da morajo biti luči vedno očiščene umazanije, pa tudi snega.

Hladilna tekočina mora imeti dodano sredstvo proti zmrzovanju, ki varuje motor in hladilno tekočino pred zmrzovanjem vsaj do temperature minus 25 stopinj Celzija.

 • Preverite stanje in delovanje naprave za pranje vetrobranskega stekla (in zadnjega stekla, če obstaja) ter brizgalnih šob.
 • V posodo za pralno tekočino natočite zimsko pralno sredstvo. Uporabite zimsko čistilo za stekla (za temperature do minus 25 stopinj Celzija) OMV Caristal, ki brez težav odstranjuje zaledenele dele, posebni dodatki pa zavirajo nastanek ledu in zagotavljajo delovanje razpršilnih šob.
 • Izrabljene metlice brisalcev, ki jih hitro prepoznate po tem, da puščajo sledove in mažejo steklo, pravočasno nadomestite z brezhibnimi.
 • Vetrobranskega stekla ne pozabite očistiti tudi z notranje strani, saj s tem zmanjšate možnost rosenja in bleščanja ponoči.

Da boste svoj dizelski avtomobil zanesljivo zaščitili vse do temperature minus 40 stopinj Celzija*, v hladnejših mesecih točite vanj gorivo OMV MaxxMotion Diesel***.

Avtomobilom z bencinskim (Ottovim) motorjem pa privoščite gorivo OMV MaxxMotion 100plus**. Obe gorivi zagotavljata maksimalno zmogljivost motorja in podaljšujeta njegovo življenjsko dobo, gorivo OMV MaxxMotion Diesel pa omogoča popolno zanesljivost v vseh zimskih razmerah.

"Pri nizkih temperaturah se v dizelskem gorivu pojavijo parafinski kristali, ki zamašijo filter za gorivo. Gorivo tako ne doseže več motorja, ki se ustavi", pojasnjuje Sebastjan Plevnjak, novinar Avto Magazina in edini slovenski član žirije izbora za evropski avto leta. Dizelska goriva z nizkimi vrednostmi motnišča, torej temperature, pri kateri se začnejo tvoriti parafinski kristali, in z nizkimi vrednostmi filtrirnosti CFPP imajo odlične lastnosti za zimsko uporabo. Pri gorivu OMV MaxxMotion Diesel, ki ima CFPP-vrednost minus 40 stopinj Celzija, vam za zanesljivo delovanje vašega vozila tudi v najostrejši zimi ni treba skrbeti.

* Minus 40 stopinj Celzija je vrednost CFPP, izmerjena v skladu s standardom EN 590. Prednosti se lahko razlikujejo glede na vozilo, način vožnje in tehnično stanje motorja ter se nanašajo na primerljivo gorivo, ki izpolnjuje minimalne lokalne zahteve po standardu EN 590. 

** Zmogljivost in učinkovitost zgorevanja sta izboljšani zaradi višjega oktanskega števila (min. 100 RON) ter učinka čiščenja sesalnih ventilov. Prednosti se lahko razlikujejo glede na vozilo, način vožnje in tehnično stanje motorja ter se nanašajo na primerljivo gorivo, ki izpolnjuje minimalne lokalne zahteve po standardu EN 228. Rezultate testiranj goriva MaxxMotion 100plus je dokazala organizacija TÜV Austria Automotive. 

*** Prednosti so odvisne od vozila, načina vožnje in tehničnega stanja motorja ter se nanašajo na primerjavo z gorivom, ki je skladno z najnižjimi lokalnimi zahtevami po standardu EN 590. Preizkusne rezultate za gorivo OMV MaxxMotion Diesel je potrdilo podjetje TÜV Austria. 

 • strgalo za led
 • metlico za čiščenje snega
 • sprej za odmrzovanje
 • rezervno zimsko čistilo za stekla OMV Caristal

Iskalnik bencinskih servisov

Iskalnik motornih olj