Domov Kontakt
Spletne strani OMV
Spletne strani OMV
Spletne strani OMV
Skupina OMV www.omv.com Avstrija www.omv.at Bolgarija www.omv.bg Češka www.omv.cz Nemčija www.omv.de Madžarska www.omv.hu Norveška www.omv.no Nova Zelandija www.omv.nz Romunija www.omv.ro Srbija www.omv.co.rs Rusija www.omv.ru Slovaška www.omv.sk Tunizija www.omv.tn Turčiji www.omv.com.tr United Arab Emirates www.omv.ae
Spletne strani OMV Gas
OMV Gas www.omv-gas.com Avstrija www.omv-gas.at Nemčija www.omv-gas.de Madžarska www.omv-gas.hu Nizozemska www.omv-gas.nl
Spletne strani Borealis
Skupina Borealis www.borealisgroup.com
Zapri

Brezgotovinsko plačevanje cestnin in predornin s kartico OMV Routex

S kartico OMV s funkcijo ROUTEX lahko cestnine, mostnine in predornine plačujete brezgotovinsko. Izbrati morate le način zaračunavanja cestnine:

 • Pre-Pay: Predplačilo
 • Post-Pay: Odloženo plačilo

Enota za odloženo plačilo, ki jo namestite v vaše vozilo, vam omogoča izogibanje zastojem, prihranek časa in nadzor nad vsakim plačilom cestnine. Naše storitve plačevanja cestnin pokrivajo območje vse celinske Evrope – od Atlantskega oceana do Črnega morja.Poleg računa OMV boste prejeli tudi seznam vseh plačil cestnine. Ta plačila bodo razčlenjena na države in storitve. Registracije, plačila in tarife cestnin se v vsaki državi vodijo različno.

Informacije o cestninah po Evropi

S sistemom OMV Smart Toll Europe in vašo kartico OMV Card vam nudimo sodobno in individualno prilagojeno cestninsko rešitev za Avstrijo, Madžarsko in Bolgarijo. Naša naprava za cestninjenje z najsodobnejšo tehnologijo EETS (European Electronic Toll Service) je tehnično posodobljena in bo v prihodnosti nadomestila različne cestninske naprave. Več o tem lahko izveste tukaj.

 

Za uporabo avtocest in predora Karavanke je v Sloveniji za vsa motorna vozila obvezno plačilo cestnine.

Za motorna vozila s skupno maso do 3,5 tone je obvezna uporaba vinjete. Vinjete so vam na voljo na vseh bencinskih servisih OMV po Sloveniji, za plačilo pa lahko uporabite tudi kartico OMV s funkcijo Routex.

Več kot 3,5 tone

Slovenija je s 1. aprilom 2018 uvedla nov sistem elektronskega cestninjenja.

Vsa vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone bodo morala biti opremljena z novo napravo DarsGo. Obstoječih kartic Dars in tablic ABC po tem datumu ne bo več mogoče uporabljati. Prav tako se bo ukinila možnost plačila cestnine na samih cestninskih postajah.

Uporabniki sistema DarsGo, se lahko kot doslej, odločijo med predplačniškim in poplačniškim načinom plačila cestnine s kartico OMV s funkcijo Routex na izbranih OMV bencinskih servisih v Sloveniji.

Za dodatne informacije smo vam na voljo v našem oddelku kartičnega poslovanja.

Tel.: +386 (5) 663 3366
E-naslov: omvcard.si@omv.com

 

V Avstriji je za vsa motorna vozila s skupno maso do 3,5 tone, ki vozijo po avstrijskem avtocestnem in hitrocestnem omrežju, predpisana vinjeta.

Kartica OMV s funkcijo ROUTEX vam omogoča nakup vinjete na določenih bencinskih servisih v Sloveniji kot tudi na vseh bencinskih servisih OMV ter partnerskih prodajnih mestih ROUTEX v Avstriji.

Več kot 3,5 tone

Za motorna vozila in avtobuse s skupno maso več kot 3,5 tone velja na avstrijskih avtocestah in hitrih cestah sistem cestninjenja GO glede na število prevoženih kilometrov s cestninsko napravo v vozilu, ki se imenuje GO-Box. Cestninska tarifa je poleg od prevožene poti odvisna tudi od števila osi in od emisijskega razreda EURO.

Kartica OMV s funkcijo ROUTEX vam omogoča 2 različna načina plačila cestnine: Predplačniški način ali Poplačniški način.

Za predplačniški način dodatna aktivacija kartice OMV ni potrebna. Cestnina se poravna elektronsko s pomočjo naprave GO-Box pri vožnji skozi cestninske odseke. GO-Box naprave lahko kupite in nanje naložite dobroimetje na približno 220 prodajnih mestih v Avstriji in na obmejnih področjih izven Avstrije.

Pri poplačniškem načinu vam ni potrebno skrbeti za nalaganje dobroimetja na vaši napravi. Kartice OMV vam po oddani Vlogi aktiviramo za poplačniški način plačevanja cestnine. Na GO prodajnem mestu nato kupite GO-Box napravo in jo povežete z ustrezno kartico OMV. Cestnina se beleži na napravi in naknadno obračuna na rednem računu za uporabo kartice OMV.

Na naslednjih delnih cestnih odsekih veljajo za vsa vozila posebne cestnine, ki jih poravnate na cestninski postaji:

 • A9 - Pirnska avtocesta: Predor Bosruck in Gleinalm
 • A10 - Tauernska avtocesta: Predor Tauern in Katschberg
 • A11 - Karavanška avtocesta: Predor Karavanke
 • A13 - Brennerska avtocesta: Celoten odsek
 • A13 - Brennerska avtocesta: Izvoz Stubai
 • S16 - Arlberška hitra cesta: Cestni predor Arlberg

Pomembne povezave:

Za motorna vozila s skupno maso do 7,5 tone se v Nemčiji cestnina ne zaračunava.

Več kot 7,5 tone

Za vsa motorna vozila s skupno maso več kot 7,5 tone se plača cestnina za uporabo avtocest glede na prevoženo pot, ki jo zaračunava skrbnik cestninskega sistema Toll Collect. Cestninska tarifa v Nemčiji je odvisna od emisijskega razreda, števila osi in dolžine odseka z obvezno cestnino. Poleg avtocest med cestninske ceste spada tudi približno 1.100 km državnih magistralnih cest.

Kartica OMV s funkcijo ROUTEX vam v cestninskem sistemu Toll Collect omogoča dva načina evidentiranja:

 • samodejno prek v vozilu vgrajene naprave, imenovane On-Board Unit (OBU) ali
 • ročno na cestninskem terminalu (vplačilo relacijske karte).

Ročno evidentiranje na cestninskih terminalih je na razpolago vsem strankam. Registracija stranke in vozil pri Toll Collect ni potrebna.

Pogoj za evidentiranje z OBU napravo je predhodna registracija podjetja in njegovih vozil pri Toll Collect ter nato vgradnja OBU naprave v vozilo pri pooblaščenem servisnem partnerju.

Cestnina glede na prevoženo razdaljo se plača naknadno s plačilom računa OMV.

Z veseljem vam pomagamo pri registraciji vašega podjetja in vozil v sistemu Toll Collect.

Pomembne povezave:

Na Slovaškem je obvezna vinjeta za vsa motorna vozila s skupno maso do vključno 3,5 tone (razen motornih koles) na vseh cestah, ki so označene s prometnim znakom za avtocesto. Od 2016 je na slovaškem na voljo e-vinjeta. E-vinjete lahko udobno kupite na vsakem slovaškem bencinskem servisu OMV s svojo OMV kartico.

Več kot 3,5 tone

V slovaškem cestninskem sistemu MYTO se zaračunava cestnina za motorna vozila in avtobuse (tudi avtodome) s skupno maso več kot 3,5 tone na avtocestah, hitrih cestah in cestah višjega ranga. Skrbnik cestninskega sistema SkyToll zaračunava cestnino popolnoma elektronsko s cestninsko napravo v vozilu.

Vozila so glede na najvišjo dovoljeno skupno maso, število osi in emisijski razred razvrščena v različne tarifne razrede. Če pri registraciji ne morete podati in dokazati emisijskega razreda, se vozilo avtomatsko razvrsti v tarifni razred 0 in plačate višjo cestnino.

Pomembne povezave:

1. decembra 2019 Češka uvaja nov elektronski sistem cestninjenja za vozila težja od 3,5 ton. Vaša trenutna naprava OBU (Premid) po tem datumu preneha delovati.
 
Registrirate svoja vozila in jih opremite z novimi OBU napravami MYTO CZ. Enostavno uporabite svojo kartico OMV Card v načinu Post-Pay in registrirajte svoje podjetje in vozila v novi sistem cestninjenja. Nudimo vam podporo pri celotnem postopku registracije - in kar je najboljše: popolnoma brezplačno *!

Pišite nam na omvcard.si@omv.com in izkoristite brezplačno registracijo do 30. novembra 2019.

* Brezplačna registracija za uporabnike kartice OMV Card: velja do 30. novembra 2019. Za kasnejše registracije lahko OMV zaračuna registracijsko pristojbino v višini 250 CZK.

Pomembne povezave:

Na Madžarskem sta na voljo dve vrsti e-vinjet za motorna vozila s skupno maso do 3,5 tone in avtobuse:

 • Regionalna e-vinjeta (županijska vinjeta):

veljavna 1 koledarsko leto – rok je vedno 31. januar

 • Nacionalna e-vinjeta:

na voljo je letna, mesečna in desetdnevna vinjeta

Več kot 3,5 tone

Obvezna cestnina velja za vsa motorna vozila s skupno maso več kot 3,5 tone (razen avtobusov). Poleg relacijske vozovnice se lahko cestnina na Madžarskem zajema in obračunava tudi s cestninsko napravo v vozilu. Na Madžararskem je možno le predplačniško plačilo cestnine, tako da na OMV servisu na Madžarskem z OMV kartico kupite in naložite sredstva na OBU napravo.

Cestninska tarifa je odvisna od poti, tipa vozila, emisijskega razreda in števila osi.

Pomembne povezave:
NUSZ contact points - 10.2020 (PDF, 110,7 KB)
OMV_Stations_HU_NUSZ_Kiosk_K6 (PDF, 223,4 KB)

POMEMBNO!
ViaCard po 31.01.2021 ne bo več sprejet za plačilo cestnine v Italiji.

V Italiji se lahko cestnina za vsa motorna vozila plača s kartico VIAcard ali s kombinacijo kartice VIAcard in naprave TELEPASS. Kartica OMV ponuja dve možnosti za plačilo cestnine:

 • VIAcard – ta kartica ni povezana z registracijsko oznako vozila in se lahko uporablja za brezgotovinsko plačilo cestnine.
   
 • Telepass Low End – ta majhna naprava se lahko uporablja poleg kartice VIAcard za elektronski obračun cestnine vseh motornih vozil. Ta sistem je vezan na vozilo in zahteva registrirano registracijsko oznako motornega vozila. Na cestninskih postajah lahko brez ustavljanja prečkate posebne pasove, označene s TELEPASS.
   
 •  
  Telepass EU – napravo lahko uporabljate ne le v Italiji, pač pa tudi v Franciji, Španiji in na Portugalskem, za predor Liefkenshoek v Belgiji ter za vožnjo po avtocesti A4 (odsek Krakow-Katowice) na Poljskem. Sistem vam ponuja dodatne popuste in manj birokratskih postopkov, saj vaša VIAcard kartica za vožnjo po Italiji ni več potrebna. Registrirajte se še danes in izkoristite prednosti, ki jih ponuja ena naprava za več držav.
   
 • myConsorzio  – najnovejša storitev omogoča obračunavanje italijanske cestnine neposredno na računu vaše kartice OMV, zato računov za cestnino ne boste več prejemali ločeno (s straniAutostrade).Tako bo vračilo italijanskega davka še enostavnejše. Ob uporabi storitev myConsorzio lahko pridobite do 13 %* vračila za cestnine v Italiji. Vsaka gospodarska družba za cestni prevoz blaga, ki ima licenco za opravljanje prevozov po EU, se lahko včlani in avtomatsko izkoristi dodeljene rabate.

* Velja za vse člane kluba myConsorzio. Vračilo se na podlagi odločbe italijanskega ministrstva za promet izračuna glede na število kilometrov, prevoženih po italijanskih cestninskih cestah, in glede na emisijski razred vozil kategorij N1, N2 ali N3 v komercialnem tovornem prometu v posameznem koledarskem letu. Trenutna višina vračil glede na emisijske razrede v letu 2016 je: EURO III – do 9 %, EURO IV – do 11 % in EUR V, VI ali EEV – do 13 %. Od 1. 1. 2017 se bodo vračila izvajala v roku 18 mesecev. Znesek vračila se obračuna na računu vaše OMV kartice.

Tukaj najdete pregled vseh cestninskih sistemov v Srednji in Zahodni Evropi:

Pomembne povezave:

#TEXT#

Na Hrvaškem je plačilo cestnine obvezno za vsa vozila ob vstopu na hitro cesto ali avtocesto. Višina cestnine je odvisna od kategorije vozila, višine, števila osi in največje dovoljene teže. Plačilo je mogoče izvesti prek naprave On Board Unit (OBU).

Plačilo cestnine s kartico OMV

Naprava On Board Unit na Hrvaškem (naprava za elektronsko plačevanje cestnine ETC) strankam OMV omogoča, da s kartico OMV brezgotovinsko poravnajo cestnino za osebna vozila in tovornjake. Plačilo je opravljeno s predplačilom (Pre-Pay), tako da prek SMS vnaprej naložite denar na bencinskih servisih CRODUX. Naprava za elektronsko plačevanje cestnine ETC ni vezana na vozilo in je na voljo na vseh distribucijskih točkah operaterja hrvaškega cestninskega sistema.

Pomembne povezave:

V Srbiji je plačilo cestnine obvezno za vsa vozila ob vstopu na hitro cesto ali avtocesto. Višina cestnine je odvisna od kategorije vozila, višine, števila osi in največje dovoljene teže. Plačilo je mogoče izvesti prek naprave On Board Unit (OBU).

Naprava OBU (naprava za elektronsko plačevanje cestnine TAG) je na voljo za osebna vozila in tovornjake, in sicer na 62 izbranih bencinskih servisih v Srbiji, denar za predplačilo (Pre-Pay) pa lahko naložite na eni izmed 15 bencinskih servisov OMV. Za komercialno uporabo naprave TAG je treba skleniti pogodbo z operaterjem srbskega cestninskega sistema.

Pomembne povezave:

Pri motornih vozilih s skupno maso do 3,5 tone in višino do 3 metre se cestnina zaračunava na postajah na uvozu ali izvozu z avtoceste ali s cestninsko napravo v vozilu, t. i. Liber-t.

Več kot 3,5 tone

Za motorna vozila s skupno maso več kot 3,5 tone in višino 3 metre se cestnina zaračunava s cestninsko napravo v vozilu, t. i. TIS-PL OBU. Svojo napravo TIS-PL OBU lahko poleg na francoskih cestah z obveznim cestninjenjem uporabljate tudi za predor Liefkenshoek v Belgiji in za avtocesto A4 (odsek Krakow - Katowice) na Poljskem.

Cestninska tarifa je odvisna od višine vozila, skupne dovoljene mase vozila in števila osi.

Telepass EU - napravo lahko uporabljate ne le v Italiji, pač pa tudi v Franciji, Španiji in na Portugalskem, za predor Liefkenshoek v Belgiji ter za vožnjo po avtocesti A4 (odsek Krakow-Katowice) na Poljskem. Sistem vam ponuja dodatne popuste in manj birokratskih postopkov, saj vaša VIAcard kartica za vožnjo po Italiji ni več potrebna. Registrirajte se še danes in izkoristite prednosti, ki jih ponuja ena naprava za več držav.

Tukaj najdete pregled vseh cestninskih sistemov v Srednji in Zahodni Evropi:

Pomembne povezave:

Na španskih avtocestah je cestnina obvezna za vsa motorna vozila. Cestnina se zaračunava na postajah na uvozu ali izvozu z avtoceste ali s cestninsko napravo v vozilu VIA-T OBU. Cestninska tarifa je odvisna od uporabe ceste in kategorije motornega vozila.

Telepass EU - napravo lahko uporabljate ne le v Italiji, pač pa tudi v Franciji, Španiji in na Portugalskem, za predor Liefkenshoek v Belgiji ter za vožnjo po avtocesti A4 (odsek Krakow-Katowice) na Poljskem. Sistem vam ponuja dodatne popuste in manj birokratskih postopkov, saj vaša VIAcard kartica za vožnjo po Italiji ni več potrebna. Registrirajte se še danes in izkoristite prednosti, ki jih ponuja ena naprava za več držav.

Tukaj najdete pregled vseh cestninskih sistemov v Srednji in Zahodni Evropi:

Pomembne povezave:

Na Portugalskem je treba plačati cestnino za vsa motorna vozila. Cestninska tarifa je odvisna od tipa vozila, števila osi in višine vozila, izmerjene na sprednji premi.

Na Portugalskem lahko cestnino plačate ročno ali avtomatsko s cestninsko napravo v vozilu ViaVerde OBU.

Telepass EU - napravo lahko uporabljate ne le v Italiji, pač pa tudi v Franciji, Španiji in na Portugalskem, za predor Liefkenshoek v Belgiji ter za vožnjo po avtocesti A4 (odsek Krakow-Katowice) na Poljskem. Sistem vam ponuja dodatne popuste in manj birokratskih postopkov, saj vaša ViaCard kartica za vožnjo po Italiji ni več potrebna. Registrirajte se še danes in izkoristite prednosti, ki jih ponuja ena naprava za več držav.

Tukaj najdete pregled vseh cestninskih sistemov v Srednji in Zahodni Evropi:

Pomembne povezave:

Za motorna vozila s skupno maso do 3,5 tone se v Belgiji cestnina ne zaračunava.

Več kot 3,5 tone

Za motorna vozila s skupno maso več kot 3,5 tone je v Belgiji obvezen satelitsko podprt cestninski sistem Viapass. Vsako vozilo z registrsko oznako potrebuje svojo cestninsko napravo. Zaračunava se cestnina glede na prevoženo število kilometrov v odvisnosti od emisijskega razreda, mase vozila in cestninske ceste.

Belgija je razdeljena v tri cestninske cone: Flandrijo, Bruselj in Valonijo. Te neodvisno določajo svoje cestninske tarife.

Pomembne povezave:

Za vožnjo po avtocestah in državnih cestah v Romuniji potrebujete vinjeto, ki je obvezna za vsa motorna vozila, razen za motorna kolesa. 
Vinjeta je v elektronski obliki, kupite pa jo lahko tudi na vseh bencinskih servisih OMV in Petrom v Romuniji. Na voljo so e-vinjete, ki veljajo 7 dni, 30 dni, 90 dni ali 12 mesecev. 
Plačilo cestnin za tovorna vozila, ki tehtajo več kot 3,5 t, poteka z elektronsko vinjeto na enak način kot za osebna vozila.

Povezave:
Seznam bencinskih servisov Petrom: https://www.petrom.ro
Seznam bencinskih servisov OMV: https://www.petrom.ro
https://www.e-rovinieta.ro/en/despre-roviniete
https://www.roviniete.ro

Evrovinjeta je cestnina za uporabo cest skrbnika cestninskega sistema AGES. V splošnem je v državah z evrovinjeto ta obvezna za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah s težkimi motornimi vozili s skupno dovoljeno maso več kot 12 ton.

Države z evrovinjeto so: Danska, Luksemburg, Nizozemska in Švedska. Evrovinjeta velja v vseh naštetih državah – zato za vožnjo v več državah z evrovinjeto potrebujete le eno veljavno evrovinjeto.

Pomembne povezave:

Za motorna vozila s skupno maso do 3,5 tone in motorna kolesa so glede na pot na različnih cestninskih cestah obvezne različne cestnine.

Več kot 3,5 tone

Za motorna vozila s skupno maso več kot 3,5 tone in avtobuse za najmanj 9 osebami (vključno z voznikom) je obvezen elektronski cestninski sistem viaTOLL. Cestnina se zaračunava s cestninsko napravo v vozilu, ki se imenuje viaBOX.

Za vsako registrirano napravo viaBOX se plača kavcija. Višina cestnine je odvisna od razreda vozila, mase vozila in emisijskega razreda EURO.

Pomembne povezave:

S 1. januarjem 2019 so v Bolgariji uvedli časovno omejene eVignette za vsa vozila za avtocestno cestninjenje. 1. marca 2020 pa je bila uvedena nova rešitev, ki obračunava cestnino na podlagi prevožene razdalje, za vsa vozila nad 3,5 t, pri tem pa so ostale eVignette še vedno v uporabi za vozila pod 3,5 t.

EVignette lahko kupite na vseh OMV bencinskih servisih v Bolgariji. Na Routex spletni strani najdete posodobljen seznam vseh bencinskih servisov. Za vozila pod 3,5 t so na voljo letne, trimesečne, mesečne, tedenske in vikend eVignette.

Cenik za eVignette za vozila pod 3,5 t je naveden v spodnji tabeli:

S 1. marcem je bila uvedena rešitev cestninjenja glede na prevoženo razdaljo, katera nadomesti eVignette za tovornjake in avtobuse. Vozniki teh vozil lahko kupijo “relacijsko karto” – enosmerno karto na vseh OMV bencinskih servisih v Bolgariji. Karta je veljavna 24 ur od trenutka aktivacije.

Cena karte je odvisna od tehničnih karakteristik vozila, kot so maksimalna dovoljena teža vozila, EURO razred, število osi in kategorija ceste. Trenutno veljavne tarife in izračun cestnine lahko najdete na spletni strani www.tollpass.bg
 

Pomembne povezave:

filling stations in Bulgaria (PDF, 184,6 KB)
https://www.bgtoll.bg/de/e-vignette
https://vinetki.bg

Z veseljem vam bomo pripravili individualno ponudbo. Kontaktirajte nas na:
TEL:
 +386 (5) 663 – 3366  ali po elektronski pošti: omvcard.si@omv.com​

Pristopna izjava za pridobitev kartice OMV

Iskalnik bencinskih servisov

Iskalnik motornih olj