Spletne strani OMV
Zapri
Cestnine_Image

Brezgotovinsko plačevanje cestnin in predornin s kartico OMV Routex

S kartico OMV s funkcijo ROUTEX lahko cestnine, mostnine in predornine plačujete brezgotovinsko. Izbrati morate le način zaračunavanja cestnine:

 • Pre-Pay: Predplačilo
 • Post-Pay: Odloženo plačilo

Enota za odloženo plačilo, ki jo namestite v vaše vozilo, vam omogoča izogibanje zastojem, prihranek časa in nadzor nad vsakim plačilom cestnine. Naše storitve plačevanja cestnin pokrivajo območje vse celinske Evrope – od Atlantskega oceana do Črnega morja.Poleg računa OMV boste prejeli tudi seznam vseh plačil cestnine. Ta plačila bodo razčlenjena na države in storitve. Registracije, plačila in tarife cestnin se v vsaki državi vodijo različno.

Informacije o cestninah po Evropi

img_EETS_2020

Kratek pregled vaših prednosti

 • Najsodobnejša tehnologija EETS (Evropska elektronska cestninska služba)
 • Ena naprava za cestnine in predore
 • Uporabniku prijazna in enostavna namestitev
 • Udobna rešitev: avtomatizirane aktivacije držav brez potrebe po ustavljanju svojih tovornih vozil, da bi obiskali katero koli distribucijsko točko
 • Dodajanje storitev in širitve držav
 • Preprosto in pregledno izdajanje računov prek kartice OMV

Z OMV Smart Toll Europe nenehno delamo na optimizaciji storitev in širitvi obstoječih držav. Avstrija, Madžarska in Bolgarija so že vključene - vključilo pa se bo še več držav. Vse nove storitve in države se dodajo na daljavo brez zamudne spremembe OBU.

Ali želite naročiti OMV Smart Toll Europe EETS-Box ali aktivirati dodatno državo za vaš obstoječi EETS-Box? Preprosto izpolnite obrazec in kmalu vas bomo kontaktirali.

img_toll AT

V Avstriji je za vsa motorna vozila s skupno maso do 3,5 tone, ki vozijo po avstrijskem avtocestnem in hitrocestnem omrežju, predpisana vinjeta.

Kartica OMV s funkcijo ROUTEX vam omogoča nakup elektronske vinjete ali nalepke za cestnino na določenih bencinskih servisih v Sloveniji kot tudi na vseh bencinskih servisih OMV v Avstriji.

Več kot 3,5 tone
Za motorna vozila in avtobuse s skupno maso več kot 3,5 tone velja na avstrijskih avtocestah in hitrih cestah sistem cestninjenja GO, s cestninsko napravo v vozilu, ki se imenuje GO-Box. Cestninska tarifa je odvisna od prevožene poti ter tudi od števila osi in emisijskega razreda EURO. 

Kartica OMV s funkcijo ROUTEX vam omogoča 2 različna načina plačila cestnine: Predplačniški način ali Poplačniški način.

Za predplačniški način dodatna aktivacija kartice OMV ni potrebna. Cestnina se poravna elektronsko s pomočjo naprave GO-Box pri vožnji skozi cestninske odseke. GO-Box naprave lahko kupite in nanje naložite dobroimetje na približno 220 prodajnih mestih v Avstriji in na obmejnih področjih izven Avstrije.

Pri poplačniškem načinu vam ni potrebno skrbeti za nalaganje dobroimetja na vaši napravi. Kartice OMV vam po oddani Vlogi aktiviramo za poplačniški način plačevanja cestnine. Na GO prodajnem mestu nato kupite GO-Box napravo in jo povežete z ustrezno kartico OMV. Cestnina se beleži na napravi in naknadno obračuna na rednem računu za uporabo kartice OMV.

Na naslednjih delnih cestnih odsekih veljajo za vsa vozila posebne cestnine, ki jih poravnate na cestninski postaji:

 • A9 - Pirnska avtocesta: Predor Bosruck in Gleinalm
 • A10 - Tauernska avtocesta: Predor Tauern in Katschberg
 • A11 - Karavanška avtocesta: Predor Karavanke
 • A13 - Brennerska avtocesta: Celoten odsek
 • A13 - Brennerska avtocesta: Izvoz Stubai
 • S16 - Arlberška hitra cesta: Cestni predor Arlberg

Pomembne povezave:

img_toll BE

Za motorna vozila s skupno maso do 3,5 tone se v Belgiji cestnina ne zaračunava.

Več kot 3,5 tone

Za motorna vozila s skupno maso več kot 3,5 tone je v Belgiji obvezen satelitsko podprt cestninski sistem Viapass. Vsako vozilo z registrsko oznako potrebuje svojo cestninsko napravo. Zaračunava se cestnina glede na prevoženo število kilometrov v odvisnosti od emisijskega razreda, mase vozila in cestninske ceste.

Belgija je razdeljena v tri cestninske cone: Flandrijo, Bruselj in Valonijo. Te neodvisno določajo svoje cestninske tarife.

Pomembne povezave:

PSS BG autópályadíj

Pod 3,5 tone:
Vozila do 3,5 tone morajo uporabljati e-vinjete. Na voljo so letne, četrtletne, mesečne, tedenske in vikend e-vinjete.

Nad 3,5 tone:
Za vozila nad 3,5 tone (težka tovorna vozila in avtobuse) se uporablja sistem zaračunavanja e-cestnine na daljavo, ki ga lahko plačate s tako imenovano "route-pass" - enosmerno relacijsko karto, ki velja za določeno pot - ali samodejno prek vgrajene enote (OBU). Uporabniki kartice OMV lahko kupijo releacijsko karto ali dopolnijo OBU napravo na vseh bencinskih servisih OMV v Bolgariji in na nekaterih bencinskih servisih OMV v Srbiji. Relacijska karta velja 24 ur od trenutka, ko je aktivirana. Cene so odvisne od tipa vozila, skupne največje tehnično dovoljene mase, emisijskega razreda EURO, skupnega števila osi in kategorije ceste.

Pomembne povezave:
filling stations in Bulgaria (PDF, 184,6 KB)
https://www.bgtoll.bg/de/e-vignette
https://vinetki.bg

img_toll CZ

Na Češkem je potrebna e-vinjeta za vsa vozila do 3,5 tone na vseh avtocestah in hitrih cestah. (Upoštevajte, da e-vinjete trenutno ni mogoče kupiti z vašo kartico OMV in/ali na bencinskih črpalkah OMV).

Nad 3,5 tone
Češki cestninski sistem se zaračuna za vozila in avtobuse nad 3,5 tone na avtocestah in hitrih cestah. Cestnina se samodejno zaračunava z vgrajeno enoto (OBU) v predplačniškem in poplačniškem plačilu.

Tarife temeljijo na masi vozil, številu osi in emisijskem razredu.

Kako se registrirate?
 
Pišite nam na omvcard.si@omv.com 
Posredujte nam podatke o vašem podjetju in vozilu ter dokumente, ki jih zahteva cestninski operater.

Pomembne povezave:

img_toll DK_LU_NL

Eurovinjeta je e-vinjeta, ki je potrebna za vozila nad 12 ton (avtobusi niso vključeni) in velja za države eurovinjete: Dansko, Luksemburg, Nizozemsko in Švedsko. Potrebujete potrebujete samo eno veljavno evrovinjeto, tudi če vozite skozi več držav, kjer je evrovinjeta veljavna.

Pomembne povezave:
Skrbnik cestninskega sistema AGES: https://www.ages.de/en/eurovignette-points-of-sale.html

Pomembne povezave:

img_toll FR

Pri motornih vozilih s skupno maso do 3,5 tone in višino do 3 metre se cestnina zaračunava na postajah na uvozu ali izvozu z avtoceste ali s cestninsko napravo v vozilu, t. i. Liber-t.

Več kot 3,5 tone
Za motorna vozila s skupno maso več kot 3,5 tone in višino 3 metre se cestnina zaračunava s cestninsko napravo v vozilu, t. i. TIS-PL OBU. Napravo TIS-PL OBU lahko uporabljate tudi za predor Liefkenshoek v Belgiji in za avtocesto A4 (odsek Krakow - Katowice) na Poljskem.

Cestninska tarifa je odvisna od višine vozila, skupne dovoljene mase vozila in števila osi.

Telepass EU 
Napravo Telepass EU lahko uporabljate ne le v Italiji, pač pa tudi v Franciji, Španiji in na Portugalskem, za predor Liefkenshoek v Belgiji ter za vožnjo po avtocesti A4 (odsek Krakow-Katowice) na Poljskem. Sistem vam ponuja dodatne popuste in manj birokratskih postopkov, saj vaša VIAcard kartica za vožnjo po Italiji ni več potrebna. Registrirajte se še danes in izkoristite prednosti, ki jih ponuja ena naprava za več držav.

Na spletnem mestu https://omv.tolltickets.com lahko izveste več in se registrirate za Telepass EU.

Tukaj najdete pregled vseh cestninskih sistemov v Srednji in Zahodni Evropi:

img_toll_chart_IT_FR_ESP_POR

Pomembne povezave:

img_toll IT

V Italiji je mogoče cestnino za vsa vozila plačati prek naprav Telepass. Kot uporabnik kartice OMV lahko plačate cestnino na naslednji način:

Telepass Low-End - ta majhna naprava se lahko uporablja za elektronsko obračunavanje italijanskih cestnin vseh vrst vozil. Sistem Telepass je vezan na vozilo, za registracijo potrebujete registrsko tablico. Na cestninskih postajah obstajajo posebni pasovi Telepass, skozi katere se lahko vozite brez ustavljanja.

Telepass EU - vam omogoča, da z eno samo napravo enostavno plačate cestnino za Italijo, Francijo, Španijo, Portugalsko ter dele Belgije (predor Liefkenshoek) in Poljske (avtocesta A4 med Krakovom in Katovicami) Zlasti pogosti čezmejni vozniki v jugozahodni Evropi bodo deležni nižjih stroškov in manjše administracije s Telepass EU.
Telepass EU je mogoče naročiti tudi brez omogočanja plačevanja cestnine v Španiji in na Portugalskem.

Na spletnem mestu https://omv.tolltickets.com lahko izveste več o napravah Telepass in se registrirate. 

Od 1.2.2021 kartice Viacard niso več veljavne in na voljo.

Tukaj najdete pregled vseh cestninskih sistemov v Srednji in Zahodni Evropi:

img_toll_chart_IT_FR_ESP_POR

Pomembne povezave:

img_toll HU

Na Madžarskem je za vozila do 3,5 t ter za avtodome in avtobuse za vožnjo po avtocestah potreben nakup e-vinjete. Ob nakupu potrebujete registrsko številko vozila, dobite pa le elektronsko potrdilo, ki ga morate hraniti ves čas potovanja in še eno leto po izteku veljavnosti (to je rok za izrek kazni za neuporabo vinjete). Na voljo so 10 dnevne, mesečne in letne vinjete. Letna vinjeta velja od 1. januarja tekočega leta do 31. januarja naslednjega leta.
Vinjeto je potrebno kupiti pred vstopom na avtocesto, nakup s kartico OMV Card  je možen na vseh bencinskih servisih OMV na Madžarskem.

Več kot 3,5 tone
Za vsa vozila nad 3,5 tone (razen avtobusov) se na Madžarskem plačuje cestnina preko elektronskega cestninskega sistema HU-GO.  Cestnina se plačuje za avtoceste, hitre ceste in tudi za nekatere glavne ceste.

Uporabniki kartice OMV lahko cestnino plačate na dva načina:

 • Nakup relacijske karte,
 • Nakup in dopolnitev elektronske naprave OBU

Nakup je možen na bencinskih servisih OMV na Madžarskem ali drugih prodajnih mestih NUSZ na Madžarskem, v Avstriji, na Slovaškem in v Romuniji. (glej seznam bencinskih servisov OMV in prodajnih mest NUSZ pod spodnjimi povezavami)
Tarife so odvisne od razdalje, vrste vozila, emisijskega razreda in števila osi.
 

Pomembne povezave:

NUSZ kontaktne točke - 2022 (PDF, 881,3 KB)
OMV bencinski servisi na Madžarskem s kioskom NUSZ (PDF, 468,7 KB)

img_Toll banner Moldova

Za vožnjo po moldavskih avtocestah in državnih cestah je potreben nakup e-vinjete, ki je obvezna za vsa vozila in prikolice, ki niso registrirana v Moldaviji. E-vinjete lahko s kartico OMV Card kupite na bencinskih servisih Petrom v Moldaviji.
Razpoložljivi roki veljavnosti so naslednji, odvisno od tipa vozila: 1, 7, 15, 30, 90, 180 dni in 1 leto.

img_tol DE

Za motorna vozila s skupno maso do 7,5 tone se v Nemčiji cestnina ne zaračunava.

Več kot 7,5 tone
Za vsa motorna vozila s skupno maso več kot 7,5 tone se plača cestnina za uporabo avtocest glede na prevoženo pot, ki jo zaračunava skrbnik cestninskega sistema Toll Collect. Cestninska tarifa v Nemčiji je odvisna od emisijskega razreda, števila osi in dolžine odseka z obvezno cestnino. Poleg avtocest med cestninske ceste spada tudi približno 1.100 km državnih magistralnih cest.

Kartica OMV s funkcijo ROUTEX vam v cestninskem sistemu Toll Collect omogoča dva načina evidentiranja: samodejno prek v vozilu vgrajene naprave, imenovane On-Board Unit (OBU) ali ročno na cestninskem terminalu (vplačilo relacijske karte). 

Ročno evidentiranje na cestninskih terminalih je na razpolago vsem strankam:

 • na spletu prek spletnega mesta ali aplikacije

Registracija stranke in vozil pri Toll Collect ni potrebna. 

Pogoj za evidentiranje z OBU napravo je predhodna registracija podjetja in njegovih vozil pri Toll Collect ter nato vgradnja OBU naprave v vozilo pri pooblaščenem servisnem partnerju.

Cestnina glede na prevoženo razdaljo se plača naknadno s plačilom računa OMV.

Z veseljem vam pomagamo pri registraciji vašega podjetja in vozil v sistemu Toll Collect.

Pomembne povezave:

img_toll PL

Plačilo cestnin za avtoceste na Poljskem se razlikuje za lahka ali težka vozila.

Za vozila nad 3,5 tone se lahko naprave TIS-PL1, TIS-PL2 in Telepass EU uporabljajo za plačilo cestnine za avtocesto A4. Te naprave omogočajo plačilo cestnine tudi v drugih državah (glej priloženo tabelo).

img_toll_chart_IT_FR_ESP_POR

img_toll PT

Na Portugalskem je treba plačati cestnino za vsa motorna vozila. Cestninska tarifa je odvisna od tipa vozila, števila osi in višine vozila, izmerjene na sprednji premi.

Na Portugalskem lahko cestnino plačate ročno ali avtomatsko s cestninsko napravo v vozilu ViaVerde OBU.

Telepass EU - napravo lahko uporabljate ne le v Italiji, pač pa tudi v Franciji, Španiji in na Portugalskem, za predor Liefkenshoek v Belgiji ter za vožnjo po avtocesti A4 (odsek Krakow-Katowice) na Poljskem. Sistem vam ponuja dodatne popuste in manj birokratskih postopkov, saj vaša ViaCard kartica za vožnjo po Italiji ni več potrebna. Registrirajte se še danes in izkoristite prednosti, ki jih ponuja ena naprava za več držav.

Na spletnem mestu https://omv.tolltickets.com lahko izveste več in se registrirate za Telepass EU

Tukaj najdete pregled vseh cestninskih sistemov v Srednji in Zahodni Evropi:

img_toll_chart_IT_FR_ESP_POR

Pomembne povezave:

img_toll RO banner

Za vožnjo po romunskih avtocestah in državnih cestah je potreben nakup e-vinjete, ki je obvezna za vsa motorna vozila, razen za motorna kolesa.
Za vozila do 3,5 t so v prodaji vinjete (tako imenovane "ro-vinjete") z veljavnostjo 7 dni, 30 dni, 90 dni in 12 mesecev, ki jih lahko kupite na katerem koli OMV in Petrom bencinskem servisu v Romuniji.

Cestninjenje za vozila težja od 3,5 t, poteka na enak način kot za osebna vozila - z elektronsko vinjeto.

Uporabniki kartic OMV lahko poleg e-vinjet plačajo tudi pristojbine za prečkanje mostu Fetești Cernavodă.

Pomembne povezave
Seznam Petrom bencinskih servisov : https://www.petrom.ro
Seznam OMV bencinskih servisov: https://www.petrom.ro
Ro-vinjete tafrife: https://www.e-rovinieta.ro/en/despre-roviniete
O ro-vinjetah: https://www.roviniete.ro

img_toll SK

Na Slovaškem je obvezna e-vinjeta za vsa motorna vozila s skupno maso do vključno 3,5 tone (razen motornih koles) na vseh cestah, ki so označene s prometnim znakom za avtocesto. E-vinjete lahko kupite s karticami OMV na vseh bencinskih servisih OMV na Slovaškem. 

Več kot 3,5 tone
V slovaškem cestninskem sistemu MYTO se zaračunava cestnina za motorna vozila in avtobuse (tudi avtodome) s skupno maso več kot 3,5 tone na avtocestah, hitrih cestah in cestah višjega ranga. Skrbnik cestninskega sistema SkyToll zaračunava cestnino popolnoma elektronsko s cestninsko napravo v vozilu.

Vozila so glede na najvišjo dovoljeno skupno maso, število osi in emisijski razred razvrščena v različne tarifne razrede. 

Pomembne povezave

img_toll SI

Za uporabo avtocest in predora Karavanke je v Sloveniji za vsa motorna vozila obvezno plačilo cestnine.

Za motorna vozila s skupno maso do 3,5 tone je obvezna uporaba vinjete. Vinjete so vam na voljo na vseh bencinskih servisih OMV po Sloveniji, za plačilo pa lahko uporabite tudi kartico OMV.

Več kot 3,5 tone
Vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone (težka vozila) potrebujejo enoto DarsGo. Enota DarsGo samodejno izračuna cestnine glede na prevoženo razdaljo, odvisno od tipa vozila ali kategorije cestnine in emisijskega razreda EURO.

Uporabnik sistema DarsGo se lahko odloči med možnostmi PrePay in PostPay z našo kartico OMV s funkcijo ROUTEX.

Pomembne povezave:

 

img_toll SR

V Srbiji je plačilo cestnine obvezno za vsa vozila ob vstopu na hitro cesto ali avtocesto. Višina cestnine je odvisna od kategorije vozila, višine, števila osi in največje dovoljene teže. Plačilo je mogoče izvesti prek naprave On Board Unit (OBU).

Naprava OBU (naprava za elektronsko plačevanje cestnine TAG) je na voljo za osebna in tovorna vozila, na 62 bencinskih servisih OMV v Srbiji. Znesek predplačila (Pre-Pay) pa lahko naložite na enem izmed 15 izbranih bencinskih servisov OMV. Za uporabo naprave TAG je treba skleniti pogodbo z operaterjem srbskega cestninskega sistema.

Pomembne povezave:

img_toll ES

Na španskih avtocestah je cestnina obvezna za vsa motorna vozila. Cestnina se zaračunava na postajah na uvozu ali izvozu z avtoceste ali s cestninsko napravo v vozilu VIA-T OBU. Cestninska tarifa je odvisna od uporabe ceste in kategorije motornega vozila.

Telepass EU - napravo lahko uporabljate ne le v Italiji, pač pa tudi v Franciji, Španiji in na Portugalskem, za predor Liefkenshoek v Belgiji ter za vožnjo po avtocesti A4 (odsek Krakow-Katowice) na Poljskem. Sistem vam ponuja dodatne popuste in manj birokratskih postopkov, saj vaša VIAcard kartica za vožnjo po Italiji ni več potrebna. Registrirajte se še danes in izkoristite prednosti, ki jih ponuja ena naprava za več držav.

Na spletnem mestu https://omv.tolltickets.com lahko izveste več in se registrirate za Telepass EU

Tukaj najdete pregled vseh cestninskih sistemov v Srednji in Zahodni Evropi:

img_toll_chart_IT_FR_ESP_POR

Pomembne povezave:

Iskalnik motornih olj