Spletne strani OMV
Zapri
Izdajanje računov_Image

Izdajanje računov

Popoln mesečni pregled

Kot imetnik kartice OMV boste dvakrat mesečno prejeli natančen obračun, vključno s praktičnim in podrobnim pregledom vseh posameznih transakcij vaših kartic OMV.

Če želite, lahko vsaki posamezni kartici dodate tudi informacijo o stroškovnem mestu, kar olajša delo pri knjiženju računov. Za boljšo analizo podatkov je mogoče vse vaše kartice kodirati, tako da se pri postopku plačila na blagajni zahteva obvezna identifikacija prevoženih kilometrov in/ali voznika.

Račun je sestavljen iz naslednjih delov:

Zbirni obračun prikazuje nakupe po državah. Skupni znesek računa po državi je pretvorjen v valuto države, v kateri je kartica izdana.

Nacionalni račun prikazuje vse nakupe v državi izdaje kartice.

Mednarodni obračun prikazuje nakupe v posamezni tuji državi. Za vsako posamezno državo pošljemo račun v tuji valuti, kar pri tistih državah, kjer je to omogočeno, olajša postopek za vračilo DDV-ja.

"Reverse charge" račun je izdan v primeru, ko se s kartico plačujejo storitve, za katere velja direktiva ES 2008/8/ES (“reverse charge” storitve). Takšen račun lahko vključuje transakcije iz različnih držav.

Podroben pregled prodaje na zelo pregleden način (ena vrstica za posamezno transakcijo) prikazuje vse nakupe v obračunskem obdobju za vsako posamezno kartico in če želite po stroškovnem mestu.

Račune vam posredujemo v elektronski obliki na vaš elektronski naslov oziroma, na vašo izrecno željo, v tiskani obliki po pošti na vaš naslov.

Elektronsko izdajanje računov OMV – preprosto, hitro in okolju prijazno

Elektronsko izdajanje računov ponuja preprost, hiter in okolju prijazen način upravljanja vašega računovodstva. S takšnim načinom izdajanja računov pridobite enoten standard za vse vaše nacionalne in mednarodne račune. Elektronske račune prejemajte kot običajno z vsemi zakonskimi zahtevami glede vračila mednarodnega DDV-ja in davka na gorivo, pri čemer prihranite čas, izboljšate svojo fleksibilnost in prispevate k varovanju okolja.

Izbirate lahko med dvema enostavnima možnostma:

1. Storitev e-pošte: Elektronske račune boste preko elektronske pošte prejeli na udoben in varen način na vaš izbrani naslov elektronske pošte.

2. Spletna storitev OMV Fleet Online Services: Svoje elektronske račune si lahko enostavno in varno prenesete z vašega računa spletne storitve OMV Fleet Online Services. Ko bo vaš elektronski račun na voljo, vam bomo poslali e-pošto z neposredno povezavo do računa.

Vas zanima preklop na elektronsko izdajanje računov? Preprosto izpolnite obrazec na spletni strani www.omv.si/card/e-invoicing.

Hiter pregled prednosti elektronskih računov

 • Hitrost: elektronski računi se preprosto pošiljajo po elektronski pošti. Na cilj prispejo hitreje, kar omogoča njihovo hitrejšo obdelavo.
 • Varnost: Naši elektronski računi so zavarovani z digitalnim podpisom in izpolnjujejo najvišja merila varnosti, zaradi česar je njihovo ponarejanje praktično nemogoče.
 • Enostavnost: Za branje vaših elektronskih računov ne potrebujete posebne programske opreme. Obračuni bodo kot običajno razdeljeni na posamezne države, s tem pa bo vaš postopek vračila DDV-ja in trošarin čim bolj enostaven.
 • Praktičnost: E-račune je mogoče hraniti v digitalni obliki, kar pomeni, da so fizični arhivi in zapleteni sistemi arhiviranja stvar preteklosti.

Ali imate kakšna vprašanja oziroma si želite dodatne informacije? Kontaktirate nas lahko po telefonu +386 5 663 3366 ali po elektronski pošti: omvcard.si@omv.com.

e-Invoicing_SI_Image

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja označena z *.Zatem se bo aktiviral gumb oddaj, da boste lahko oddali vaše podatke.

Vaš OMV Card Team.

Vračilo DDV-ja_Image

Neto fakturiranje – preprost in zanesljiv način za večjo likvidnost

S kartico OMV je vračilo DDV-ja, plačanega v tujini, enostavno in zanesljivo. Z OMV neto fakturiranjem ste lahko prepričani, da bo denar varno prenesen na vaš račun še pred rokom za plačilo računov.

V sodelovanju z znanim davčnim strokovnjakom za vračila DDV-ja in trošarin na goriva vam zagotavljamo celovit paket prilagojenih rešitev.

S temi rešitvami boste deležni večjega pretoka denarja in boljše likvidnosti.

Na voljo so trije različni načini vračil:

Redno vračilo DDV-ja: Če se odločite za ta način vračila DDV-ja, lahko postopek traja več mesecev, vendar so provizije nižje. Agentu za DDV boste posredovali originalne račune, ki jih bo preveril in predložil lokalnemu davčnemu uradu. Denar bo nakazan na vaš bančni račun takoj, ko bo agent prejel vračilo DDV-ja od davčnega urada.

Neto fakturiranje: Agent vam bo DDV nakazal v šestih dneh po prejemu računa.

Vračilo trošarin za nakupe dizelskega goriva v Belgiji, Franciji, na Madžarskem, v Italiji in Sloveniji (za države članice EU).

img_Banner_poslovne stranke_819x462_SI

Vpliv direktive ES 2008/8/ES

Vsa podjetja v Evropski uniji morajo od 1. januarja 2010 upoštevati vse temeljne spremembe sistema obračunavanja DDV, o katerem je bilo doseženo soglasje decembra 2007 na seji ECOFIN-a (Sveta finančnih in gospodarskih ministrov EU), sprejeto pa je bilo februarja 2008.

Nova DDV regulativa 2010

Sistem obračunavanja DDV se je močno spremenil. Storitve med podjetji (B2B) na premičninah in nekatere druge storitve bodo obdavčene tam, kjer se nahaja stranka. Davčna obveznost (v državi članici stranke) se prenese z dobavitelja storitve na stranko, če je dobavitelj resident v drugi državi. To se imenuje obrnjena davčna obveznost (v nadaljevanju Reverse Charge). 

Za kartično poslovanje najpomembnejše storitve, za katere velja Reverse Charge, so navedene na spodnjem seznamu. Od zdaj naprej jih bomo imenovali »storitve, za katere velja Reverse Charge«:

 • pranje avtomobilov/loščenje avtomobilov/pranje tovornih vozil/pranje motornih vozil, 
 • prodaja motornega in transmisijskega olja,
 • servisiranje in pregled vozil,
 • s karticami povezane storitve/provizije,
 • storitev Combi traffic,
 • vleka/popravilo/pristojbina za intervencijo/servisiranje gum,
 • storitev trajekta,
 • plačilo obveznosti do države,
 • tunelske storitve in storitve spremstva konvojev.

Kar se tiče »storitev, za katere velja Reverse Charge«, takšna davčna obveznost velja za vse čezmejne storitve in storitve na domačih partnerskih bencinskih servisih Routex, ki jih bo stranka prejela prek kartice OMV, zato bo potrebno izdajati ločene račune. 

Za izdajanje računov za »storitve, za katere velja Reverse Charge« brez DDV, mora ponudnik storitev imeti možnost preveriti davčno številko svojega trgovskega partnerja. Stranka mora poskrbeti, da je njena davčna številka veljavna in vnesena v bazo podatkov ustreznega davčnega urada V.I.E.S. (Informacijski sistem za izmenjavo informacij o DDV), zato da lahko ponudnik storitev hitro potrdi davčno številko svojega trgovskega partnerja in da poroča o čezmejnih transakcijah na svojem seznamu prodaje znotraj Skupnosti. 

Za storitve, ki se jih dobavlja potrošnikom (B2C), pa v osnovi velja davčna ureditev države, v kateri je dobavitelj storitve rezident.  Vendar pa se davek za storitve B2C, v kar sodi ocena ali delo na premičninah, obračuna na samem kraju (državi), v katerem se storitve fizično dobavijo (recimo, kjer se popravi avtomobil neke fizične osebe).  Med podjetji in potrošniki se bo razločevalo na osnovi vnosa med davčne zavezance. Vse stranke brez veljavne davčne številke (oziroma stranke, ki živijo v tretjih državah in nimajo veljavne krajevne davčne številke) bodo veljale za potrošnike, za katere velja Reverse Charge, in bodo prejeli račun z DDV, tudi če bodo dobavljene storitve sodile v skupino »storitev, za katere velja Reverse Charge«. Preverite svoje račune in stopite v stik z oddelkom za kartično prodajo, če:

 • je na računu natisnjena napačna davčna številka,
 • če ima vaše podjetje veljavno davčno številko, ki pa na računu ni natisnjena.

Skupaj z uvedbo obrnjene davčne obveznosti pa smo izboljšali tudi videz seznama transakcij, vsi podatki o posameznih transakcijah so navedeni v eni sami vrstici. Seznami so zato bolj jasni, na njih pa je tudi manj podatkov, s katerimi bi se morale stranke ukvarjati.

Na tej spletni strani boste našli vse pomembne spremembe za stranke s karticami OMV, ki so bile izdane v Sloveniji. Naslednje pojasnilo sprememb pri izdajanju računov je razdeljeno v več razdelkov, v vsakem od njih pa so navedene morebitne spremembe za natančno določene vrste strank. Izberite prosim značilnost, ki velja za vaše podjetje. 
 

Primer: Podroben pregled prodaje (PDF, 12,0 KB)

Registriran davčni zavezanec (= z veljavno davčno številko), rezident v državi Sloveniji.

 • Na bencinskih servisih mreže partnerjev Routex v državi x za »storitve, za katere velja Reverse Charge«, OMV International Services GmbH izda ločen račun. Ta račun je v evrih in brez DDV.
 • Na bencinskih servisih mreže partnerjev Routex v EU ali na Norveškem (ne pa v Grčiji) za »storitve, za katere velja Reverse Charge«, OMV International Services GmbH izda ločen račun. Ta račun je v evrih in brez DDV.

Če pride do obeh primerov hkrati, se za takšne storitve izda račun v enem dokumentu.

Primer: Reverse charge račun (PDF, 12,0 KB)

Neregistrirana stranka (brez davčne številke)

 • Na bencinskih servisih mreže partnerjev Routex v Sloveniji za »storitve, za katere velja Reverse Charge«, OMV International Services GmbH izda ločen račun. Ta račun je v evrih in s krajevnim DDV.

Iskalnik motornih olj